ANTHONY BOURDAIN – Kitchen confidential: Adventures in the culinairy underbelly

Auteur: Anthony Bourdain
Genre: Non-fictie, biografie
Uitgever: Bloomsbury, 2013
Aantal bladzijden: 362
ISBN: 9781408845042
Gelezen: Augustus 2018 

Pas nadat Anthony Bourdain zelfmoord pleegde op 61 jarige leeftijd in juni ’18 tijdens de opnames voor een van zijn tv-programma’s van CNN. Hij reisde in de jaren heel de wereld over voor zijn culinaire tv-programma’s zoals Parts unknown en No reservations. Nu kijk ik niet veel tv, maar als iemand met een lichte obsessie voor eten zouden de series van Bourdain wel het type tv-programma zijn dat ik wel zou kijken. Pas na het nieuws dat de deze man overleden was, realiseerde ik me weer dat dit boek nog op mijn to read-lijstje stond.

In het beststeller boek kitchen confidential: Adventures in the culinaire underbelly schrijft Bourdain openhartig over het reilen en zeilen in de restaurant business. Kitchen confidential is een autobiografie van Bourdain. Hij beschrijft hierin zijn leven van ‘nietsnut’ uitgroeiend tot jobhoppende chefkok in onder andere Amerika. Zijn levensverhaal begint op jonge leeftijd, als hij tijdens een vakantie in Europa zijn eerste culinaire ervaring heeft, met een koud geserveerd soep. Een ervaring die zijn leven doet veranderen en hem op latere leeftijd doet besluiten om kok te worden. Hij volgt een koksopleiding en gaat werken in de restaurantwereld in Amerika. Bourdain beschrijft tot in detail de hoogte en diepte punten van zijn carrière zonder een blad voor zijn mond te nemen. Met zijn vlotte schrijfstijl schetst hij een beeld van de seks, drugs en rock and roll waar hij mee te maken heeft terwijl hij als chef van restaurant naar restaurant hopt. Hij omschrijft het keiharde leven van een echte chef-kok en alle do’s en don’ts in deze wereld.

Bourdain is een bijzondere persoonlijkheid, hij heeft keihard leren werken in een harde wereld. Hij zal nooit te laat komen, maar is anderzijds ook niet vies van wat drugs op zijn tijd. Met zijn open en charismatische voorkomen windt hij verscheidene mensen om zijn vinger. Door zijn vlotte en ietwat grove schrijfstijl is dit boek een echte pageturner en makkelijk te lezen in het Engels.

Who’s cooking your food anyway? What strange beast lurks behind the kitchen doors? You see the chef: he’s the guy without the hat, with the clipboard under his arm, maybe his name stitched in Tuscan blue on his starched white chef’s coat next to those cotton Chinese buttons. But who’s actually cooking your food? Are they young ambitious culinary school grads, putting in their time on the line until they get their shot at the Big Job? Probably not. If the chef is anything like me, the cooks are a dysfunctional, mercenary lot, fringe-dwellers motivated by money, the peculiar lifestyle of cooking and a grime pride. They’re probably not even American.

De eerste publicatie van het boek is in 2000 geweest, toen Anthony Bourdain nog werkte als een chef. In 2006 heeft hij zijn boek herlezen en voorzien van een nawoord, hierin blikt hij terug op het schrijven van het boek en hoe het ontvangen is door de lezer. In 2012 herleest Bourdain het boek nogmaals en voorziet het van Insider notes. Dit is de versie die ik gelezen heb (dertiende druk, uitgegeven door Bloomsbury) in het Engels. Het boek is ook uitgegeven in het Nederlands, maar lastig te vinden. De toevoeging van de notes maakt het boek extra vermakelijk om te lezen. Door middel van handgeschreven notes blikt hij terug op wat nog steeds waar is en wat indertijd echt veranderd is. Een leuke toevoeging aan het boek om het up to date te houden.

Hij sluit zijn voorwoord in 2000 af met de woorden ‘This is for the cooks’. Ik vind het boek een aanrader voor iedereen die wat met het horecaleven te maken heeft en graag waargebeurde verhalen leest.

Mijn waardering: 
 


Een reactie plaatsen