DAVE EGGERS – De monnik van Mokka

Auteur: Dave Eggers
Genre: Waargebeurd, Non-fictie
Uitgever:  Lebowski uitgevers, 2018
Aantal bladzijden: 330
ISBN: 9789048830558
Gelezen: April 2018 
Oorspronkelijke titel: The Monk of Mokha

De Monnik van Mokka is het levensverhaal van de nog jonge Jemenitische Amerikaan Mokhtar. Na tegenslagen in zijn jonge leven komt hij in aanraking met specialty koffie. Hij besluit koffie te gaan importeren uit zijn geboorteland. De boeren in Jemen moet hij voorzien van kennis om de kwaliteit van de koffie omhoog te halen, geen makkelijke missie vanwege de zware burgeroorlog. Mokhtar geeft niet op en doet er alles voor om zijn missie te halen.

Toen ik dit boek bij de prachtige boekenwinkel Waanders in de Broeren in Zwolle zag liggen, had het al een enorme aantrekkingskracht, ik werd direct verliefd op de titel en cover. Don’t judge a book by its cover maar ik moet eerlijk bekennen dat ik dat best wel vaak toch doe, bij boeken dan. Toen ik de achterkant van het boek las, was ik helemaal verkocht. Ik was van plan dit jaar meer waargebeurde verhalen te lezen en laat koffie nou toevallig ook nog eens een grote interesse van mij zijn. Twee vliegen in een klap dus. Ik dit boek met heel veel liefde gelezen.

Dave Eggers heeft het verhaal van Mokhtar prachtig neergezet. Hoewel het natuurlijk een verhaal is met hoogtepunten in het jonge leven van Mokhtar, kent het ook veel tegenslagen en diepe dalen. Het was ook erg interessant om een kijkje te nemen in de geschiedenis en het reilen en zeilen van de koffie industrie. Het is mooi hoe Eggers op een luchtige manier een duidelijk beeld schetst van de situatie en ervaringen van Mokhtar. Het boek leest heel makkelijk weg als roman. Ik vond het soms lastig te beseffen dat het verhaal van Mokhtar echt is en dat de oorlogssituatie van Jemen behoorlijk serieus en ook nog eens recent is. Dit boek geeft me diep respect tegenover de hoofdpersonage Mokhtar. Zijn doorzettingsvermogen om zijn plan te doen slagen is zo enorm, daar kan menig mens wat van leren.

Ondanks dat het een verhaal over een nare oorlogssituatie is, ben ik echt verliefd geworden op dit boek. Het is een verhaal om nooit te vergeten. Ik raad dit boek dan ook aan aan iedereen die er van houdt om waargebeurde verhalen te lezen. Als je geïnteresseerd bent naar de geschiedenis van koffie is dit boek ook een aanrader. 

Mijn waardering: 
 

Een reactie plaatsen