HARUKI MURAKAMI – Waar ik over praat als ik praat over hardlopen

Auteur: Haruki Murakami
Genre: Non-fictie, biografie
Uitgever: Atlas Contact, 2018
Aantal bladzijden: 330
ISBN: 9789025445386
Gelezen: Mei 2018 
Oorspronkelijke titel: Hashiru koto ni tsuite kataru toki ni boku no kataru koto 

In de tijd dat Murakami besluit van schrijven zijn beroep te maken, besluit hij ook te gaan hardlopen om fit te blijven. Hiermee is hij niet het doorsnee type schrijver, die zijn tijd het liefste rokend achter het bureau doorbrengt. In die tijd verkoopt Murakami zijn goedlopende Jazzclub en besluit helemaal voor het schrijven te gaan. Een doorsnee schrijver blijkt hij echter niet, voor de Japanse markt is hij niet mainstream genoeg. Een interessante inkijk in het leven van Murakami met een ongebruikelijke invalshoek.

Murakami geeft mooie omschrijvingen van de alledaagse dingen in het leven en wat hij meemaakt en tegenkomt tijdens het hardlopen. De gedetailleerde beschrijving van het gevoel tijdens wedstrijden leest alsof je er zelf bij bent. Het is een man die graag alleen is en weet dit op een mooie manier te verwoorden, het verbaasde mij echter hoe weinig hij praat over de mensen in zijn directe omgeving, zoals zijn vrouw. Wel heeft hij het regelmatig over de mensen die hij onderweg tegenkomt, die hij dan ook tot in detail beschrijft. De schrijver is een meester in het beschrijven van dingen of gebeurtenissen op een heel begrijpelijke manier.


“Tijdens het rennen ren ik gewoon. In principe loop ik in een leegte. Of misschien moet ik zeggen om een leegte te creëren. Vanzelfsprekend glippen in die leegte ook af en toe spontaan gedachten binnen. De menselijke geest kan immers niet volledig leeg zijn. De psyche is niet sterk en ook niet coherent genoeg om een leegte te omvatten. Toch blijven de gedachten (ideeën) die tijdens het hardlopen mijn geest binnendringen ondergeschikt aan de leegte. Ze zijn geconstrueerd op basis van leegheid, niet op basis van inhoud.”

Ik heb de Nederlandse vertaling van dit boek gelezen. De Nederlandse boeken van Murakami zijn uitgebracht door Atlas Contact.  Dit boek is in 2009 vertaald naar het Nederlands en telt ongeveer 200 bladzijden, geen heel dik boek dus. Ik ben echt groot fan van de eenvoudige huisstijl die gekozen is voor de boeken van Murakami. Op de laatste bladzijde staat dat de boeken gemaakt zijn van duurzaam, chloor- en zwavelvrij papier en dat er geen bos vernietigd is voor de productie van dit boek, een kleine bijkomstigheid dat me toch goed doet.

Dit boek is zeker een aanrader voor iedere Murakami-liefhebber en voor mensen die willen begrijpen waarom iemand een marathon zou rennen. Het is leuk om te weten wat Murakami in zijn privéleven doet en hoe hij in andere boeken blijkbaar linkt naar zijn eigen leven. Zijn schrijfstijl is als thuiskomen, alsof datgene op dat moment de wereld is waarin je leeft.

Mijn waardering: 
 

Een reactie plaatsen