Per J. Andersson – het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde

Auteur: Per J. Andersson
Genre: Non-fictie, Roman
Uitgever: Meulenhoff De Boekerij, 2018
Vertaald door: Daniëlle Stensen 
Aantal bladzijden: 286
ISBN: 9789022584484
Gelezen: Oktober 2018 
Oorspronkelijke titel: New Delhi – Borås

Ongelofelijk maar waargebeurd: Dit boek is het levensverhaal van PK. Het leven in India is oneerlijk, PK is opgegroeid zonder kaste in India en wordt bijna uitgekotst door de maatschappij. Bij de profetie na zijn geboorte werd de voorspelling gedaan dat PK zou trouwen met een blonde, blanke vrouw. Niet uit zijn kaste en zelfs niet uit het land. Geluk heeft PK met zijn grote talent en passie; tekenen. Met een hoop doorzettingsvermogen weet hij een studiebeurs op een kunstacademie in India te bemachtigen. In zijn vrije tijd tekent hij graag portretten van mensen, om geld te verdienen. Na het ontmoeten van zijn droomvrouw gaat PK per fiets op weg, via de hippie trail en met hulp van een hoop andere reizigers en zonder enige kennis van de wereld naar Zweden. Een levensverhaal vol met diepe dalen en hoge bergen.

‘Je zult met een meisje trouwen dat niet uit het dorp komt, niet uit het district, zelfs niet uit ons land; ze zal muzikaal zijn, een jungle bezitten en geboren worden onder het sterrenbeeld Stier.’

Ongelofelijk maar waargebeurd

Na het lezen van Murakami’s 1Q84 met surrealistische en absurdistische verhaallijnen was ik toe aan een waargebeurd verhaal. Nu is dit sowieso wel een genre wat mij trekt de laatste tijd. Op de een of andere manier geeft het idee dat een verhaal waargebeurd is het een extra magisch tintje. Eerder las ik al De monnik van Mokka van Dave Eggers met veel plezier, een verhaal waar ik regelmatig aan terugdacht tijdens het lezen van dit boek vanwege de grote passie en doorzettingsvermogen van de hoofdpersoon. Dit boek zag ik liggen op de tafel met nieuwkomers bij de lokale boekenwinkel, de cover trok me direct aan. Dit boek moest ik lezen.

Van India naar Zweden

Het eerste deel van het boek speelt zich af in India, het land waar PK geboren en getogen is. Het boek geeft je een duidelijk beeld over de oneerlijke machtsverdeling in het land. PK heeft met weinig geld, maar een hoop doorzettingsvermogen weten te overleven. Het tweede deel van het boek speelt zich af op de hippie trail, een bekende weg die veel reizigers uit Europa nemen als ze Azië willen bezoeken, andersom dus. Veel reizigers bieden hem hulp en eten aan, al dan niet in ruil voor een mooi met de hand getekend portret. Als man zonder enige kennis van de wereld bereikt PK uiteindelijk zijn doel, zijn prachtige Lotta in Zweden.

Lotta

Het verhaal kent naast PK een andere belangrijke hoofdpersoon; Lotta, een vrouw van de wereld. De vrouw waar PK na de eerste ontmoeting direct al verliefd op werd. Lotta is een vrouw van goede afkomst met een nuchtere instelling. Ze wil graag meer van de wereld zien en reist daarom met een aantal vrienden in een busje af naar India, waar ze PK ontmoet bij de fontein tijdens het tekenen.

Voor iedereen die graag over liefde en passie leest

Dit boek is een aanrader voor iedereen die van een goede magische liefdesroman houdt. Het boek leest heel erg makkelijk weg. De zinnen zijn simpel en kort en de woordkeuze is makkelijk. Dit zorgde ervoor dat ik het boek niet aan de kant kon leggen en ik dit boek in twee avondjes uitlas. Door de simpele schrijfstijl is het boek ideaal als je geen snelle lezer bent, of niet veel tijd vrij kan maken om te lezen. Je komt makkelijk in het verhaal, op chronologische volgorde verteld en door de magie van het waargebeurde wil je weten hoe het afloopt. Nou ja, van af het begin is al wel een beetje duidelijk dat dit een feel good– verhaal is met een happy end, maar toch. De manier waarop PK denkt en kijkt naar dingen in het leven (nuchter en licht filosofisch) vind ik dan wel weer heerlijk, Ik hou van zulke mijmeringen.

Hij zit ineengedoken op een pluche stoel De vulling is zo zacht dat hij het gevoel heeft dat zijn lichaam alleen maar uit zachte delen bestaat. Toen hij klein was, sliep hij op een stromat op de grond. In zijn huurkamer in New Delhi lag hij op een bed met een matras van wijdmazig gevlochten henneptouw. In de tweedeklaswagons met vrije plaatsen in de Indiase trein staan houten of harde met plastic overtrokken bankjes. Op zijn fiets had hij een hard, verend zadel. Hij is eraan gewend zijn schouderbladen, stuitje en bekken te voelen. Hij wil dat het duidelijk is waar zijn lichaam eindigt en de dingen beginnen. Het voelt zo onwerkelijk als hij zich laat wegzaken in iets dat zo weinig weerstand bieft en zo zacht is. Waarom wikkelen Europeanen hun lichamen in dikke lagen kussens, dekbedden en matrassen?

Al met al geef ik dit boek 4/5. Het verhaal op zich is een van de fijnste die ik in tijden gelezen heb, maar ik heb het gevoel dat er meer uitgehaald kon worden. De simpele schrijfstijl maakt het makkelijk en vermakelijk. Mijn geest is niet echt aan het werk gezet door het lezen van het boek, dat is iets wat ik wel mis. Ik was graag nog langer en dieper in deze magie blijven hangen.

Mijn waardering: 
 

Een reactie plaatsen