Melba Escobar – De schoonheidssalon

Auteur: Melba Escobar
Genre: Mystery, psychologsiche thriller
Uitgever: Atlas Contact, 2018
Vertaald door: Mia Buursma
Aantal bladzijden: 237
ISBN: 9789025451363
Gelezen: Oktober 2018
Oorspronkelijke titel: La Casa de la Belleza

Ik had niet gedacht dat ik in deze periode zo vlak voor mijn vakantie nog de tijd en rust zou kunnen opbrengen een boek uit te lezen. Maar wat al niet kan, dit boek heb ik bijna aan een stuk uitgelezen. En ja, laten we eerlijk wezen; De schoonheidssalon had niet zomaar mijn aandacht getrokken als het niet op mijn mail binnen kwam via ‘de club van echte lezers’ van de uitgeverij Atlas Contact. Het genre psychologische thriller is wel een van mijn favorieten, dus wat dat betreft past het boek wel bij me. De titel van het boek is echter niet één die bij mij direct binnen komt als een must-read. Al met al ben ik toch positief verrast door dit boek.

Het verhaal

Het verhaal draait voornamelijk om twee hoofdpersonen. Aan de ene kant staat Claire, een psychotherapeute uit een goed milieu met een goed hart en bezoeker van de schoonheidssalon. Aan de andere kant van het verhaal staat Karen, een jonge vrouw met een gouden hart die werkt in een schoonheidssalon in de grote stad Bogotá. Ze werkt hard in de hoop geld te kunnen verdienen om haar leven op te bouwen en haar leven weer te kunnen herenigen met dat van haar vierjarige zoontje. Karen vertelt in het boek over de relatie met haar klanten en de wanhopige poging geld te verdienen om haar zoontje bij haar te kunnen laten leven. Na de dood van een van de klanten van Karen wordt dit boek een echte psychologische thriller en begint het verhaal steeds ingewikkelder te worden. Karen valt langzaam in een steeds diepere put. Onderweg blijken de onderlinge relaties van de bij-personen in het boek steeds nauwer met elkaar verwikkeld. Het einde van het boek heeft me verbaasd, de afloop van het boek had ik niet aan zien komen. Dit geeft een verrassende twist aan het boek.

Pittige onderwerpen

Hoewel vrouwen de hoofdrol spelen in het boek, wordt het verhaal echter gedomineerd door mannen. Het verschil in positie tussen man en vrouw komt duidelijk naar voren in het boek, onderdrukking en vernedering zijn belangrijke thema’s van het verhaal. Daarnaast wordt de corruptie, geweld en het verschil tussen arm en rijk in een land als Colombia duidelijk naar voren gebracht in het verhaal.

Bijzondere schrijfstijl

Al vanaf de eerste pagina is de beeldende schrijfstijl van het boek meeslepend. Echter is het op het begin soms wel wat lastig te begrijpen, omdat zowel het verhaal van Karen als van Claire in de ik-persoon geschreven wordt. Er wordt niet per hoofdstuk duidelijk aangegeven wiens verhaal er nu verteld wordt, dit maakt het lezen van het verhaal soms onnodig ingewikkeld. Anderzijds, als dit wel het geval zou zijn zou het boek waarschijnlijk te simpel worden om te lezen. Naarmate het boek vordert (als je de personen begint te kennen) wordt het schakelen tussen de personen ook steeds makkelijker en is dit probleem ook opgelost. Een note bij de schrijfstijl, de zinnen zijn soms onnodig lang en wat omslachtig geschreven, waardoor naar mijn mening de essentie van het verhaal af en toe verdwijnt.

Waardering

Over de waardering van dit boek heb ik een tijdje na moeten denken. Enerzijds is het verhaal en vooral de thema’s die besproken worden meeslepend en behoorlijk sterk. Anderzijds komt de manier van schrijven het verhaal niet altijd ten goede… Uiteindelijk geef ik dit boek een goede voldoende: drie sterren. Het is wel een aanrader voor boekenwormen die van psychologische thrillers houden met wat zwaardere thema’s.

Mijn waardering: 
 

Melba Escobar – De schoonheidssalon

Een reactie plaatsen