PAOLO COGNETTI – De acht bergen

Auteur: Paolo Cognetti
Genre: Roman, fictie
Uitgever: De bezige bij, 2017  
Vertaald door: Yond Boeke, Patty Krone
Aantal bladzijden: 239
ISBN: 9789023466413
Gelezen: Juni 2018 
Oorspronkelijke titel: Le otto montagne

In de acht bergen wordt voornamelijk het levensverhaal van Pietro verteld, maar het verhaal van Bruno komt ook naar voren. Beide mannen hebben een totaal andere kijk op de wereld. En een totaal andere manier van omgaan met familie en vrienden, leven en dood en gezelschap en eenzaamheid.

Paolo Cognetti is een Italiaanse schrijver en documentairemaker. De acht bergen is niet zijn eerste boek (de zesde welgeteld) maar wordt wel terecht gezien als zijn doorbraakboek. Inmiddels is het oorspronkelijk Italiaanse boek in meer dan dertig landen verkocht. Net als de hoofdpersonages in het boek Cognetti ook niet leven zonder regelmatig de bergen te zien, hij zoekt zomers ook een aantal maanden de bergen op om te leven en te schrijven. Het boek is deels autobiografische, gebaseerd op zijn dagboek en deels fictie om het verhaal beter te kunnen vertellen. De schrijfstijl van Cognetti spreekt me erg aan, ik houd er van als schrijvers dingen, relaties, gedachten en uitzichten in detail kunnen omschrijven.

Ik heb dit boek in het Nederlands gelezen, uitgegeven in 2017 door De Bezig Bij. Het is niet een heel dik boek (239 blz.) en leest makkelijk weg. Het boek is mooi vormgegeven met de illustratie van de bergen op de voorkant. De acht bergen is een fijn boek om te lezen met een diepere boodschap over de waarden in het leven.

Mijn waardering: 
 


Een reactie plaatsen