Stephen en Owen King – Schone slaapsters

Auteur: Stephen King, Owen King
Genre: Thriller, Fantasy
Uitgever: The house of books, 2018
Vertaald door: Annemarie Lodewijk, Sabine Mutsaers
Aantal bladzijden: 832
ISBN: 9789044353013 
Gelezen: Mei 2018 
Oorspronkelijke titel: Sleeping beauties

Over de hele wereld vallen vrouwen in een diepe slaap en worden omhuld door een cocon. Wakker worden ze niet meer en als de vrouwen wakker gemaakt worden, worden ze agressief. Ook in het stadje Dooling vallen de dames in slaap. Echter is daar een bijzonder vrouwschepsel dat immuun lijkt te zijn voor de auroraziekte. Dit wekt de interesse van de mannen, want is dit een toevalligheid of weet deze Evie meer van de ziekte?

Het boek begint met een lijst van personages. Geen overbodige luxe, aangezien King in dit boek een klein dorp aan personages aanhaalt. De basis van dit boek ligt in de verschillen tussen mannen en vrouwen en hun manier om problemen op te lossen. Terwijl de vrouwen aan het vechten zijn tegen de slaap (maar is dit wel nodig?) vechten de mannen tegen elkaar in een poging hun vrouwen terug te krijgen en uiteraard gaat dit niet zonder slag of stoot. De tweestrijd waarin de personages verkeren komt duidelijk naar voren. De moraal van dit verhaal is dat niemand perfect is, maar dat je ook niet zonder elkaar kan.

Ik vind dit een prettig geschreven boek, ondanks zijn dikte leest het makkelijk weg, net als de andere boeken van Stephen King die ik tot nu toe gelezen heb. Het is een fantasy / horror met maatschappelijke vraagstukken erin verwerkt. Ik zou het boek niet per se als spannend of eng omschrijven, eerder als een modern sprookje. Stephen King heeft in veel boeken een echt gruwelijk zieke fantasie, wat ik echt geweldig en verbazingwekkend vind. Dit boek is wat dat betreft een stuk liever. In het verhaal komen ook een aantal (pratende) dieren voor met een sleutelrol, zoals je vaker ziet in sprookjes. Regelmatig komen er motten voor bij de slapende vrouwen, nachtvlinders die opgaan in zwermen.

Ik heb dit boek met plezier gelezen en zou het zeker aanraden om te lezen. Verwacht geen echter geen typische gruwelijke thriller. Hoewel het minder gruwelijk en spannend is als de andere King-boeken is het boek op een fijne manier geschreven.

Mijn waardering: 
 


Een reactie plaatsen