Stephen King – Christine

Auteur: Stephen King
Genre: Spanning, Thriller
Uitgever:Luitingh Sijthoff, 2018
Vertaald door: Margot Bakker 
Aantal bladzijden: 474
ISBN: 9789024581795
Gelezen: Augustus 2019 

Deze review heb ik eigenlijk te laat geschreven, hierdoor zijn de sterkste gevoelens helaas al vervaagd en vind ik het lastig om een goede mening te formuleren over het verhaal. Precies de reden waarom ik reviews wil schrijven.

Hoe dood je iets dat niet kan leven… De 17 jarige jongen Arnie Cunningham is veel gepest op school, hij heeft maar één echte vriend; Dennis. Als ze onderweg zijn van hun bijbaantje naar huis, ziet hij een oude auto staan en wordt opslag verliefd op Christine; een Plymouth ’58. Arnie is niet zomaar verliefd, Arnie is geobsedeerd door zijn nieuwe wagen. Hij is geobsedeerd door een hoopje roest, waar eigenlijk niets goeds aan te ontdekken is. Het blijkt dat Christine een duister verleden heeft en een mysterieus eigen leven leidt…

Arnie en Dennis

Het verhaal wordt geschreven vanuit Dennis, de beste vriend van Arnie. Een stereotype puberjongen die zijn leven goed voor elkaar heeft. Hij valt goed in de groep, houdt van football, werkt hard en is sterk. Hij steunt zijn gepeste vriend door dik en dun en komt vaak voor hem om als dat nodig is. Aan Christine hangt een nare sfeer, iedereen verafschuwd de auto, behalve Arnie. Christine zet het leven van Arnie op zijn kop, waardoor de relatie met zijn ouders en zijn nieuwe vriendinnetje onder druk komt te staan. Christine is niet bang om mensen pijn te doen en wraak te nemen op pestkoppen.

King’s schrijfstijl

King houdt ervan om personages op te sluiten. Dit typerende kenmerk komt in veel van zijn verhalen terug. In dit boek wordt Arnie bezeten door zijn auto en neemt LeBay, de vorige eigenaar van Christine intrek in Arnie. LeBay heeft een hoop wrok in zich en neemt graag wraak op de mensen die Arnies leven in de weg staan. Christine is niet bang om te moorden.

Mijn voorliefde voor songteksten en oude liedjes wordt helemaal aangewakkerd in dit boek. Ieder hoofdstuk begint met een couplet uit een songtekst van oude nummers, onder andere Bruce Springsteen en Chuck Berry. Dit past helemaal bij het verhaal en geeft het verhaal extra diepte en gevoel. Het is leuk om te lezen en de muziek erbij op te zoeken. Het geeft het verhaal een goede sfeer mee.

Een beetje gewoontjes

Hoewel het boek makkelijk wegleest en vermakelijk is, is het niet mijn favoriet. Voor King is het een beetje te gewoontjes en te mild. Ik hou juist zo van hem als schrijver door zijn zieke fantasie en gruwelijke hersenspinsel. Dit boek is naar mijn mening soms wat te braaf. Dat is de reden van de drie sterren die ik dit boek toebedeel. Prima om te lezen, maar verwacht geen gruwelijke King-taferelen.

Mijn waardering: 
 

Een reactie plaatsen