STEPHEN KING – De noodzaak

Auteur: Stephen King
Genre: Horror, thriller
Uitgever: Luitingh-Sijthoff, 1991
Vertaald door: Rein van Essen, Tom van Son
Aantal bladzijden: 616
ISBN: 9789021007878
Gelezen: Juli 2018 
Oorspronkelijke titel: Neefdul Things

In het stadje Castle Rock opent een nieuwe winkel. De winkel belooft voor een ieder iets te hebben dat hij of zij nodig heeft. En iedereen betaalt daarvoor natuurlijk een prijs… De eigenaar van De Noodzaak, de vriendelijke doch bijzondere meneer Gaunt heeft voor ieder wat wils en rekent hier niet eens de hoofdprijs voor. Zijn eerste klant, de elfjarige Brian Rusk, mag een honkbalplaatje kopen voor slechts vijfentachtig cent, mits hij een grapje uithaalt met Wilma, een niet zo’n aardige mevrouw uit het dorp. Wat kan een grapje nu kwaad… Het wordt van kwaad tot erger, iedereen die wat koopt haalt een relatief onschuldig grapje uit met een ander. Tot het helemaal uit de hand loopt in het normaal gesproken slaperige stadje Castle Rock…

Voor de Hebban Reading Challenge was ik op zoek naar een boek uit mijn geboortejaar (1991). Nu heb ik al meerdere boeken van Stephen King gelezen en de beschrijving van dit boek trok me direct aan. Stephen King is voor mij een schrijver met een zieke fantasie. Hij bedenkt verhalen waarvan ik me niet kan voorstellen hoe je überhaupt op het idee komt. De duistere en mysterieuze sfeer weer hij heel goed op papier te verwoorden, waardoor de lezer geboeid blijft om door te lezen.

King begint dit boek door je kennis te laten maken met de inwoners van Castle Rock. Dit gebeurt op een ietwat langdradige manier. Het is voor het verhaal van belang de inwoners en hun gewoonten en gedrag goed te kennen. Het begin kan wat langdradig overkomen, maar anderzijds is het vermakelijk om alle personen goed te leren kennen. Er worden wel veel stereotyperende karakters gebruikt, die je in vele boeken tegenkomt. Een naïeve jongen van 11 (die uiteindelijk wijzer blijkt dan hij eerst lijkt), moeders die ongelukkig zijn en uiteindelijk te weinig omkijken naar hun eigen kids, een agent die tot het uiterste gaat voor zijn stadje met een onervaren broekie aan zijn zij, een wethouder die denkt dat hij boven de wet staat, heel lieve vrouwen met een geheim uit het verleden en ga zo maar door. Door die stereotyperingen is het wel makkelijk om de personen en hun acties te begrijpen, ze zijn immers niet echt ‘nieuw’.

King houdt er van om personages in zijn boeken op te sluiten. In dit boek maakt hij het verschil de personen niet letterlijk op te sluiten, maar om ze het gevecht met zichzelf aan te gaan. Het sluit de persoon als het ware in zichzelf op.

In het laatste deel van het boek gaat alles echt mis en wordt het boek een echte spannende pageturner. Hierin zijn de personen en hun karakters ook goed terug te zien, je kent ze door het schrijven van King immers behoorlijk goed. Het is bijzonder hoe King van een realistisch verhaal kan overschakelen naar absurde gebeurtenissen zonder het verhaal te verpesten.

Stephen King heeft het weer voor elkaar gekregen om ruim 600 bladzijden lang te boeien en te laten verlangen naar de ontknoping. Een verhaal als deze is uniek en zeker de moeite waard om te lezen.

Mijn waardering: 
 

Een reactie plaatsen